SLOVESNOST OB 40. OBLETNICI DELOVANJA

V soboto 12.10.2019 je bil v Solkanu svečano. Lovsko kinološko društvo Gorica-Nova Gorica je praznovalo 40.obletnico delovanja. Na kotalkališču, prav tak, kjer že nekaj let v spomladanskih mesecih društvo organizira ocenjevanje zunanjosti lovskih psov vseh pasem. Obletnico bi sicer morali praznovati že lansko leto, vendar praznovanja zaradi znanih zapletov ni bilo.

Člani so kljub temu želeli praznovati. To smo jim obljubili na letošnjem zboru članov in nalogo tudi po naših najboljših močeh tudi izpeljali. Predvsem se je s pripravo praznovanja ukvarjal upravni odbor in nekateri člani strokovne komisije. Kako in v kakšnem obsegu pripraviti praznovanje je bil večkrat dilema, ki smo jo uspešno rešili. Na praznovanje smo povabili vse člane in njihove življenjske sopotnice in sopotnike, lovske družine s katerimi sodelujemo, teh je več kakor 30. Na praznovanje smo povabili tudi območne lovske zveze. Veseli smo bili, da sta se vabilu na praznovanje odzvala tako kinološka zveza Slovenije, saj se je praznovanja udeležil prvi podpredsednik mednarodni kinološki sodnik in lovec Roman Rovanšek. Praznovanja se je udeležil tudi podpredsednik Lovske zveze Slovenije lovski tovariš Aleš Klemenc. Oba spoštovana gosta sta tudi nagovorila zbrane. Zbrane je nagovoril tudi predsednik društva Angel Vidmar.

V kulturnem programu je sodeloval Lovski pevski zbor Zlatorog iz Vipave in članice dravsko pevske skupine Zarja, ki deluje pri Društvu upokojencev Ajdovščina. Zaslužnim članom so bila na predlog društva, podeljena odlikovanja Kinološke zveze Slovenije.

Ob tej priložnosti je bila izdana tudi kronologija delovanja društva v zadnjem desetletju, ki je nadaljevanje zbornika, ki ga je društvo izdalo ob trideseti obletnici delovanja. Da je vse potekalo tako kot je potrebno je poskrbela povezovalka programa naša članica Romina Vidmar Dolgan, ki je zaključila z besedami: » Od Vršiča do Bovca in Tolmina, mimo Brd na Goriško do Krasa in še navzgor po Vipavski Dolini proti vzhodu do Nanosa, pa tja do Kozine, leži ravno, se strmo dviga ali pada in vijuga - svet, dežela popolnosti, to lahko ugotovi tudi najzahtevnejši poznavalec krajine. Tu deluje tudi Lovsko kinološko društvo Gorica Nova Gorica. Njeni prebivalci, vsak s svojim načinom življenja, že dolgo kljubujejo času, razmeram in uspevajo. Med njimi smo tudi lovci, ljubitelji in gojitelji divjadi. Človek je bil zaradi življenjske nuje lovec od začetka, za svojega pomočnika si je udomači! psa. Kakor se spreminjata način in funkcija lova skozi čas, prav tako se spreminja in prilagaja uporabnost pasje pomoči lovcu. Obljubimo drug drugemu, predvsem pa sami sebi, da bomo napravili vse, da bi po tej naši idilični pokrajini se vedno slišali zvonjenje goničev, za ovratnico barvarja videli smrekovo vejico ali občudovali stojo ptičarja. To je čar, ki tudi lovcu brez lastnega psa nekaj pomeni.

Foto: Povodnik Tomaž, Nevenka Vidmar in Vid Šibelja

Video: Vid Šibelja

URL videoposnetek: https://www.youtube.com/watch?v=kjZxTId95H4

Bi se nam pridružili ?