PZP PTIČARJI - LD FAJTI HRIB RENČE

V soboto 06.06.2020 PZP ptičarji LD FAJTI HRIB RENČE

V soboto 06.06.2020 smo se kljub slabim vremenskim napovedim zbrali  na pobočju Trstelja v lovski koč LD FAJTI HRIB RENČE. Pričakali so nas vedri obrazi članov LD FAJTI HRIB, vodnikov psov, pripravnikov in ostalih obiskovalcev, da skupaj preživimo  en lep dan in vodniki s psi opravijo Pomladansko vzrejno preizkušnjo za ptičarje. 

V sproščenem pogovoru ob kavici smo opravili administrativne zadeve pregled rodovnikov, knjižic o cepljenju ter kontrola mikro čipov. Ob napovedani uri sem kot vodja prireditve pozdravil vse navzoče , se zahvalil LD Fajti hrib za zgledno sodelovanje z LKD Gorica in pomoč pri današnji prireditvi. Besedo sem predal predsedniku LKD Angel Vidmarju , ki je priskočil na pomoč za vodenje pripravnikov, ki se jih je zbralo kar 10. LD Fajti hrib in njeno delovanje je na kratko predstavil starešina  g. Tarik Žigon. Potem pa sta besedo prevzela sodnika Saša Volarič in Vladimir Kobal. Na kratko sta povzela zahteve, ki so določene na PZP  ptičarji. S pričo dobro sosedskega sodelovanja med lovskimi družinami ,sta se LD Fajti hrib in LD Trstelj dogovorili, da lovsko preizkušnjo izpeljemo na mejnem območju med lovskima družinama na Krasu, saj so bile razmere v nižinskem delu slabše zaradi visoke trave. Razdelili smo se po seznamu prijavljenih v dve skupini, izžrebali sodnike za posamezno skupino in se odpravili na delo.

 Na preizkušnjo je bilo prijavljenih 8  vodnikov s psi in vsi so se preizkušnje tudi udeležili: 3. kratkodlaki Nemški ptičarji, 2. Gordon Settra ,1. Nemški Žimavec, 1. Irski Setter, 1. mali Musterlandec. Vsi ti mladi psi so pokazali veliko volje do dela pri iskanju naravne divjadi, prav tako pa tudi kasneje, ko so sodniki polagali divjad.  Čeprav so to mladi psi so nekateri pokazali odlično pripravljenost in vodljivost. Po končani preizkušnji smo se spustili   v kočo v Vrtoče, tam sta sodnika opravila še administrativne zadeve zbirnike ocen za posameznega psa in jih vnesla v rodovnike. Ob podelitvi sta vsakega psa pokomentirala, njihove dobre lastnosti in kaj bi bilo potrebno postoriti do jesenske preizkušnje.    Med samo preizkušnjo smo lovskim pripravnikom skušali prikazat delo psov ptičarjev in njihovo uporabnost v lovišču. Upam, da jih bodo nekateri izmed njih kmalu postali vodniki lovskih psov.

Na koncu sem se v imenu LKD Gorica-Nova Gorica zahvalil sodnikoma za korektno opravljeno delo, LD Fajti hrib in njenim članov, ki so nesebično nudili podporo  za izpeljavo te preizkušnje , prav tako pa tudi LD Trstelj in njihovemu  spremljevalcu.  Za zaključek nas je referent za kinologijo LD Fajti hrib  Darko Miklavčič povabil na odličen lovski golaž, zato smo ob pijači in dobri družbi  še dolgo kramljali.

 Zelo lep občutek je, ko si v družbi lovcev kinologov, ki so s srcem predani delu s štirinožnimi  prijateljev.

Hvala vsem.

Vodja prireditve

Jožko Vidmar