Aktualno v našem društvu

LKD GORICA BO ORGANIRIRALO VP1

     

 

                       LOVSKO KINOLOŠKO DRUŠTVO GORICA NOVA GORICA

 

                                          O R G A N I Z I R A

                            Tečaj  osnovnega šolanja lovskih psov  VP-1

 

Tečaj je namenjen  šolanju mladih psov.  Potekal bo PO DOGOVORU TEČAJNIKOV  dvakrat tedensko v večernem času. Glede na število in  bivališče prijavljenih tečajnikov bo  tečaj potekal v Volčah pri Tolminu in v Lokavcu pri Ajdovščini.

Za člane LKD Gorica-Nova Gorica in člane  LD, ki sofinancirajo delovanje LKD Gorica-Nova Gorica je tečaj brezplačen, za ostale udeležence je cena  tečaja  120 € . Tečaj se bo pričel   s teoretičnim delom konec januarja 2023. O datumu in kraju bodo prijavljeni tečajniki obveščeni.

Na tečaj se prijavite tako, da izpolnite spletno ali dok. prijavnico na spletni strani  LKD Gorica. https://www.lkd-gorica.si/sl/content/lkd-gorica/akti.html

 

           Za dodatne informacijo o tečaju pokličite  041 695-660 (Ivo Leban),  041 478 388 (Angel Vidmar) ali 041 853 396 (Jožko Vidmar).

 

TRENING PSOV JAMARJEV V LD HUBELJ

V soboto 27 avgusta ob 8:00 uri so se na poziv LKD zbrali vodniki psov jamarjev na treningu pri umetnem rovu na Tokaju. Namen je bil predvsem, da se vodniki in njihovi psi preizkusijo v delu, ki ga morajo opraviti za prihodnjo prireditev  »PNZ za jamarje in C preizkušnja za terierje«, ki se bo odvijala v lovišču Hubelj, med drugim tudi v umetnem rovu na Tokaju v Lokavcu pri Ajdovščini.

Prijavljenih je bilo 8 vodnikov z psi jamarji. Med udeleženci smo bili prisotni tudi predstavniki iz ožjega vodstva LKD, ki smo pripravili vse potrebno za izpeljavo treninga. Na prireditvi sta bila dva pripravnika iz Gornjega Posočja, ki se jim je prisotnost evidentiralo v dnevnik lovskega pripravnika. Po pozdravu udeležencev in umestitvi lisice v rov na za to predvideno mesto so pričeli udeleženci po vrsti iz prijav spuščati pse v rov. Po uradnem prvem preizkusu je lastnik lisice dovoli, da so lahko vodniki, seveda kdor je hotel, poizkusili še večkrat svojega štirinožnega prijatelja za delo v umetnem rovu. Med tem časom pa smo se vsi prisotni še prijetno družili ob prigrizku in pijači, ter čaši rujne kapelice domačega pridelovalca.

Druženje v senci mogočnih hrastovih krošenj smo kljub avgustovski vročini zaključili v zadovoljstvo vseh navzočih ob 12:00 uri.

Zapisal Primož Bone.

Preberi več
PZP PTIČARJEV 2022 LD FAJTI HRIB RENČE

V soboto 9.4.2022 smo se zbrali v lovskem domu na Kremancah v LD Fajti hrib Rencče. Zbor je bil ob 8h.

Prijavljeni so bili trije vodniki z lovskimi psi. Prisotna sta bila dva sodnika - Kobal Vladimir in Volarič Saša, kar nekaj pripravnikov ter precej gledalcev. Vodja prireditve Miklavčič Darko sem predstavil LKD Gorico in potek prireditve v našem lovišču. Nato sem predal besedo sodniku Saši Volariču, ki je predstavil kaj in kako bodo ocenjevali delo psov. Na PZP ptičarjev se preizkuša naravne zasnove mladih psov.

Nato smo odšli v lovišče in prvi del preizkušnje opravili kot iskanje (šarjenje). Potem smo se preselili na bolj zaraščen teren, kjer so psi morali pokazati mirnost pred najdeno malo divjadjo (ferma).

Vsi psi so preizkušnjo opravili z visokimi številom točk.

Po opravljenih preizkušnjah sta sodnik napisala ocenjevalne liste. Nato pa ob komentarju dela in navodilih za nadalnje delo s psi, vodnikom podelila rodovnike in ocenjevalne liste, .

Po zaključku preizkušnje je sledil se lovski golaž s polento v lovskem domu.

Zahvala LD Fajti hrib Renče in njenim članom , ki so pomagali pri organizaciji preizkušnje.

Zahvala tudi sodnikoma za strokovno opravljeno delo.

 

Lep lovsko kinološki pozdrav!

 

Miklavčič Darko

ZAKLJUČEK TEČAJA VP1 V VOLČAH

S tečajem v Volčah smo letos pričeli 20.1. Prijavilo se je 13 vodnic in vodnikov iz našega LKD-ja. Tečajniki so prihajali iz območja od Goriških Brd pa vse do Bovca. Peter Raspet in spodaj podpisani sva naredila teoretično predavanje in se dogovorila kako bo tečaj potekal. Zaradi prevelikega števila psov, sva se odločila, da narediva 2 skupini. Tudi vreme nam je v letošnjem letu zelo dobro služilo, še za ostali dve leti nazaj. 

Letošnji tečajniki so bili zelo zvesti udeleženci, saj je bilo izostankov malo. To se je na koncu poznalo tudi pri njihovih psih. 

S tečajem smo zaključili 28.4., ko sta se ga udeležila tudi predsednik LKD-ja Primož Bone in tajnik LKD-ja Jožko Vidmar . Predsednik je vsakemu udeležencu podelil priznanje za udeležbo. Po zaključku smo se še dolgo zadržali ob soku in kapljici vina, ki so ga priskrbeli briški tečajniki. Ob tej priliki bi se zahvalil tudi Petru Razpetu, ki je skozi ves tečaj skrbel za foto material, ki smo ga za spomin razposlali vsem udeležencem. 

Drugo leto pa ponovno...

lep kinološki pozdrav Ivo Leban

Zahvala Petru in Ivotu za požrtvovalno in uspešno delo z vodniki in njihovimi psi.

 

OCENA ZUNANJOSTI LOVSKIH PSOV V SOLKANU

V soboto 2.4.2022 je v Solkanu v organizaciji našega društva potekala kinološka prireditev na kateri so kinološki sodniki ocenjevali zunanjost lovskih psov vseh pasem. Na prireditev so vodniki pripeljali 32 lovskih psov.

Pri otvoritvi prireditve je navzoče pozdravil predsednik LKD Primož Bone, predstavil sodnike, ki bodo opravljali oceno zunanjosti lovskih psov ter zaželel vsem, tako lovskim pripravnikom, kot vodnikom psov in članom LKD, ter kinološkim sodnikom, uspešno opravljanje današnje prireditve.

Po uvodnem pozdravu smo pričeli z ocenjevanjem zunanjosti, nekateri psi seveda iz različnih razlogov niso bili ocenjeni. Oceno zunanjosti si bodo lahko pridobili na drugih kinoloških prireditvah, ki jih bo LKD organiziral v letu 2022. Kinološki sodniki Leo Fabiani (jamarji in barvarji), Vladimir Kobal in saša Volarič (ptičarji), Miloš Ambrožič (goniči in braki) in Bojana Hladnik ( šarivci in prinašalci) so se potrudili in njihovo delo profesionalno opravili, saj pripomb udeležencev nismo imeli.

Kinološke prireditve se je udeležilo tudi 19 lovskih pripravnikov, katere sta Marjan Paljk in Robert Peras vodila po prireditvenem prostoru in jim predstavila delovanje LKD in seveda pomen kinologije in posameznih pasem psov za delo v loviščih. Po končani predstavitvi jim je bila vpisana v dnevnik lovskega pripravnika udeležba.

Idealne razmere na pokritem kotalkališču v Solkanu kljub izredno slabemu vremenu, saj je neprestano deževalo, ter dobra organizacija sta prispevala k temu, da je bila prireditev v zadovoljstvo vseh sorazmerno hitro končana.

Tako kot je to običajno se je po prireditvi nadaljevalo družabno srečanje, članov UO, strokovne komisije, ter nekaterih drugih udeležencev prireditve.

 

Tekst: Primož Bone - vodja prireditve

Foto: Ivan Leban, Primož Bone