UP PREIZKUŠNJA PO UMETNI KRVNI SLEDI ZA VSE PASME LOVSKIH PSOV TER OCENA ZUNANJOSTI

LKD Gorica- Nova Gorica je 18.09.2021 izpeljalo lovsko kinološko prireditev v LD COL

Po izredno slabih vremenskih napovedih in nevihtnem dopoldnevu ,se je v petek popoldan le  nekoliko umirilo. Na Colu so me  17.09.2021 ob 15,30  pričakali Lovci LD COL. Presenečen sem bil koliko pripravljenosti je bilo pomagati pri izvedbi te preizkušnje, pomagati ne glede na tako slabe vremenske napovedi. Veliko število izkušenih lovcev pa tudi mladih in pripravnikov si je želelo ogledati in pomagati pri postavljanju umetne krvne sledi. Seveda pa so na postavljanje sledi smeli le spremljevalci, ki so bili v pomoč sodnikoma Radošu Burniku in Andreju Zabukovcu.

18.09.2021 smo se zbrali na parkirišču ob igrišču na Colo. S kavico in sladkim prigriskom so nas pričakali gostitelji današnje preizkušnje. Po pregledu dokumentacije prijavljenih psov je sledil pozdrav in nagovor vodja prireditve. LD Col in njeno delovanje je predstavil starešina Silvester Peljhan, pozdravil sodelovanje  z LKD Gorica- Nova Gorica in zaželel sodelovanja tudi v prihodnje. Radoš Burnik je v imenu sodniškega zbora vodnikom predstavil potek preizkušnje in kriterije za ocenjevanje njihovih lovskih psov.

Na UP po umetni krvni sledi se je prijavilo 6 vodnikov s svojimi psi, en vodnik je svojo prijavo preklical  pred preizkušnjo. Na preizkušnjo so vodniki pripeljali 2. Bavarska barvarja, 2. Nemška prepeličarja in 1. Slovaškega goniča. Opravljena je bila ocena zunanjosti pri Bavarskem barvarju. Na terenu je sledil najprej preizkus strelo mirnosti , ki so jo psi dobro opravili. Razdeljeni smo bili v dve skupini po v vrstnem redu kot so se vodniki prijavljali na preizkušnjo. Delo krvosledcev je zelo zahtevno , zato je tudi preizkušnja zahtevna tako za pse kot vodnike.  Pes. ki opravi UP po krvni sledi mora biti v največji meri pripravljen izslediti ranjeno divjad in ji skrajšati muke, ki smo jih s slabim strelom povzročili lovci.

V pisarji LD Col sta sodnika izpolnila ocenjevalne liste in jih ob komentarjih ocen, ter navodilih za nadalnje delo s psi predala vodnikom. Preizkušnjo sta opravila le dva psa, ostali trije niso pokazali dovolj znanja ali pa so imeli slab dan tako psi kot vodniki.  Dosledno upoštevanje kriterijev  sodnikov pri ocenjevanju je pokazalo, da je krovsledništvo vrh kinološke  dejavnosti. Saj gre za humano dejanje , ki ga je treba jemati z vso resnostjo.  

Preizkušnjo so si ogledali 4 lovski pripravniki in bili so navdušeni.

Na koncu bi se rad v imenu LKD Gorica -  Nova Gorica zahvalil članom LD Col , za topel sprejem v njihovo lovišče, ter na koncu za pogostitev z odličnim GOLAŽOM, saj smo se ob njem in kozarčku rujnega , v sproščenem pogovoru zadržali še pozno v popoldan. Zahvala tudi sodnikoma za korektno oceno sodelujočih psov.

Kinološki pozdrav

Vodja prireditve   Jožko Vidmar