TEČAJ POSLUŠNOSTI VP1 - VOLČE 2020

Tečaj v Volčah so tečajniki pričeli 21.1., končali pa so ga 28.5.2020. Vmes je bila dvomesečna prekinitev zaradi corona virusa. Letos je tečaj obiskovalo 9 psov in vodnikov. Od tega trije nelovski psi. Ker je zanimanje za tećaj tudi med vodniki in lastniki nelovskih pasem psov smo morali nekatere zavrniti saj bi bila skupina drugače prevelika.

Tečaj je vsa leta brezplačno namenjen predvsem članom LKD. Tečaj v Volčah ima že kar dolgo tradicijo, saj se tečajniki zbirajo že okoli 25 let. V teh letih se je ogromno stvari pri lovcih kinologih spremenilo. Psi praktično niso več privezani ali večino časa v boksih, postali so sestavni del družin in imajo dostop v bivalne prostore lastnikov. To se v pozitivnem smislu odraža tudi na tečaju. Tečajniki v zadnjih letih praktično ne izostajajo od ur brez tehtnega razloga. Tudi oddaljenost od kraja tečaja ni več pomembna. Letos je bil na tečaju Marko ki je pripeljal psičko iz Trente in za vsak tečaj prevozil 120 km. Stojko in Boštjan sta iz Brd oddaljena 35 kilometrov.

Kot smo že zapisali se tečaj v Volčah organizira že zelo dolgo. Nekateri tečajniki so se tečaja udeležili že večkrat. Letos sta se Goran in Boštjan udeležila tečaja že s petim psom, Stojko Evgen in Edita pa so letos pripeljali že tretjega psa na tečaj.

Organizatorjem tečaja in instruktorjem je to v veliko zadovoljstvo in potrditev da so tečajniki zadovoljni, da instruktorji delujejo v pravi smeri. Zadovoljstvo vodnikov se je izražalo tudi v razgovoru zadnji dan tečaja. Peter in Ivo, ki sta vodila ta tečaj sta dobila veliko motivacije za naprej za delo tudi v prihodnjih letih.

 

Tekst : Ivo Leban

Foto: Peter Razpet