SOBOTA 17.09.2022 UP PO UMETNI KRVNI SLEDI V LD KOZJE STENA

     

Po izredno slabih vremenskih napovedih za prihajajoč vikend me je kot vodjo prireditve skrbelo kako bomo uspeli izpeljati UP. Petkov dopoldan nevihte z močnimi nalivi niso bile obetajoče.

Ob dogovorjeni uri smo se v našem lovskem domu zbrali sodniki in celota predvidena ekipa LD Kozje Stena. Kinološki sodniki: Andrej Zabukovec, Robert Bandelj, Radoš Burnik so med seboj izžrebali kdo postavlja 3 oziroma 2 sledi. Ker je dež skoraj ponehal smo se v skupinah odpravili na teren , ki smo ga predvideli za izvedbo preizkušnje in smo ga nekaj dni prej pregledali. Sledi so vse tri ekipe uspešno postavile ter se vrnile v lovski dom k toplem kaminu, saj smo bili premočeni predvsem od podrasti in grmovja. 

V deževno in vetrovno sobotno jutro smo se ob 8 uri zbrali v lovskem domu, celotna petkova ekipa in tudi vseh 8 prijavljenih vodnikov s psi. Na UP so bili prijavljeni 3. Bavarski barvarji, brandl brak, Slovaški gonič, brak jazbečar, resasti jazbečar in  Nemški žimavec.  Po opravljenem popisu psov smo pred lovskim domom sklicali zbor udeležencev. Pozdravnemu nagovoru vodja prireditve je sledila predstavitev LD Kozje Stena in njeno delovanje. Potem pa je vodja sodnikov predstavil kaj bodo na UP ocenjevali in  zahtevali od vodnikov in njihovih psov. Za tem pa smo po prej pripravljenih skupinah odšli v lovišče. Delo nam je oteževala burja in rahel dež, kar pa zagotovo ni razlog za zelo slab rezultat. Saj je kar nekaj psov krvno sled opravilo zataknilo pa se je pri zadnji nalogi (pokazač – oblajač). Nekaj psov je še zelo mladih in bodo svoje sposobnosti pokazali v naslednjem letu. Nekaj potrebnih izkušen so pridobili tudi vodniki, saj vodnik lahko napravi napako , še posebej če ima pes slab dan.

Ko smo se spet zbrali v lovskem domu so sodniki spisali ocenjevalne liste in ob analizi vsakega psa posebej razložili vodnikom kaj morajo popraviti ali utrditi pri svojem psu. Od 8. prijavljenih psov je UP opravil le 1. Bavarski barvar. Ker je delo krvosledcev humano dejanje , saj z uspešnim iskanjem lahko zmanjšamo muke še živi divjadi. Muke, ki jih je povzročil  človek. Za to zahtevno in odgovorno delo morata biti 100% pripravljena tako pes kot vodnik.

Zahvala kinološkim sodnikom , da so kljub težkim pogojem svoje delo strokovno opravili.

Zahvala tudi celotni ekipi LD Kozje Stena za trud in čas, ki so ga vložili za izvedbo te UP.

 

Vodja prireditve

Jožko Vidmar