SOBOTA 09.09.2023 PNZ JAMARJI V LD VOLČE

V sobota 09.09.2023 je LKD Gorica - Nova Gorica organiziral PNZ za Jamarje v  LD  VOLČE.  Že ob spustu v Tolminsko kotlino smo se potopili v jutranjo meglo. Z dobrim občutkom saj nam bo ta vlaga  mogoče olajšala delo pri iskanju divjad. Ob toplem sprejemu vodje prireditve Leban Ivota in žene Ede, s kavico in sladkim prigrizkom smo skupaj s spremljevalci dorekli še zadnje podrobnosti. Kmalu so začeli prihajati tudi vodniki psov, pse smo  sproti oštevilčili , pregledali dokumentacijo in  psom preverili čipe.  Na preizkušnjo se je prijavilo  18. vodnikov s svojimi psi: 9 lovskih terierjev, 8. resastih jazbečarjev in 1. kratkodlaki jazbečar. Zaradi velikega števila psov, ki so bili razdeljeni v 3 skupine  sta se vodja prireditve in njegov pomočnik Koren Igor dogovorila seveda v dogovoru z LD PLANOTA  , da skupina 6 psov opravi delo na planem v njihovem lovišču.   Na ocenjevanje dela psov so bili povabljeni 3 kinološki sodniki: Rauter Primož, Pavčnik Tomaž in Lah Matej. Vodja prireditve Leban Ivo je  pozdravil vse prisotne in dal besedo sodnikom. V imenu sodniškega zbora je kinološki  sodnik Lah Matej vodnikom predstavil kaj bodo od njihovih psov danes zahtevali. Sodniki so pred zborom izžrebali katero skupino bodo ocenjevali. Besedo je dobil še predstavnik LD Volče Rot Andrej, ki je bil hkrati tudi spremljevalec ene od skupin , predstavil je delovanje njihove LD, meje s sosednjimi LD, ter divjad, ki je množično zastopana v lovišču.  Vodniki so se  zbrali po skupinah in odšli na v naprej določene predele lovišča. Kot je bilo dogovorjeno je ob 10 uri Viktor Čuden pripeljal lisico in jo spravil v rov. Kmalu so se začeli vračati tudi vodniki , ki so svoje delo opravili. Pričela je preizkušnja v rovu, večina psov je delo v rovu opravila z odliko. Uspešnost dela v rovu je prav gotovo povezana s pred kratkim opravljenim treningom.  Terierji so opravili še preizkus vodoljubnosti in sodniki so lahko pričeli s seštevanjem točk .

 Od 18 prijavljeni psov se je preizkušnje  udeležilo 17. Vsi so pokazali dovolj znanje in poguma, da so preizkušnjo opravili. Kar 10 psov je preizkušnjo opravilo za I. nagradni razred. Pohvalno je , da se tudi mladi lovci odločajo za vodnika lovskega psa. Preizkušnje so se udeležili tudi trije lovski pripravnik.

Zahvala: sodnikom za strokovno in korektno  opravljeno delo, lovski družini Volče in Planota za zgledno sodelovanje in pomoč, lovcem spremljevalcem, ter vsem, ki ste pripomogli , da lovsko kinološka prireditev poteka tako organizirano in se na koncu skupaj ob jedači in pijači v sproščenem pogovoru-  vzdušju zadržimo še pozno v popoldan. Ivo tebi pa posebna zahvala za tvoj trud pri razvoju lovske  kinologije v LKD in širše.

 Kinološki pozdrav

  Jožko Vidmar