PNZ GONIČEV IN BRAK JAZBEČARJEV

V soboto 9.11.2019 smo se zbrali v LD Vrhe v lovskem domu na OCINCI. V toplih prostorih lovskega doma, smo ob kavici in čaju opravili administrativne naloge, oddajo rodovnikov, pregled dokumentacije, izdaje št. vrstnega reda na preizkušnji.

Ob 8 uri smo v zboru pred lovskim domom slišali uvodne besede vodja prireditve, ki je dal besedo starešini LD Vrhe gostiteljice prireditve. Na kratko je predstavil delovanje LD in gospodarjenje z divjadjo, ki je v lovišču močno zastopana. Referent za kinologijo v LD vrhe je predstavil spremljevalce skupin, ter področja na katerih se bo vršila preizkušnja. Nato sta prevzela besedo sodnika, ki bosta ocenjevala delo lovskih psov. Vodja sodnikov je vsem vodnikom predstavil potek preizkušnje ter naloge, ki jih mora pes opraviti za pozitivno oceno. Izžrebali smo še katero skupino bosta ocenjevala sodnika, ter se odpravili v lovišče. Že med potjo so padale prve kaplje dežja, ko pa smo se pripeljali v predel lovišča, ki je bil predviden za preizkušnjo, se je zlilo kot iz škafa. To pa nas ni ustavilo, čeprav so imeli psi težko nalogo se je kmalu zaslišala melodija goniča. Po dobri uri namakanja so se stvari umirile in delo je potekalo nemoteno.

Na preizkušnjo se je prijavilo 15 vodnikov goničev različnih pasem , udeležilo pa se je 14. vodnikov s psi: 4. Slovaški goniči, 3. kratkodlaki Istrski goniči, 2 resasta Istrska goniča, 2. Posavska goniča, 1. Brandel brak, 1. brak jazbečar in 1. Beagle.

Čeprav premočeni so se vodniki vračali proti lovskemu domu z nasmehom na obrazu, kar je kazalo da so psi delo dobro opravili. Ko smo se vsi zbrali v lovskem domu sta sodnika napisala ocenjevalne liste ter vodnikom čestitala za uspešno opravljeno delo. Vsi psi so pokazali dovolj znanja in uspešno opravili PNZ. Kar 8. psov je opravilo preizkušnjo za I. nagradni razred, 6 pa za II. nagradni razred .

Prireditve so se udeležili tudi štirje lovski pripravniki, ki so pokazali dobre naravne zasnove, saj so kljub dežju v telovadnih copatih zdržali na terenu celotno preizkušnjo.

Na koncu bi se rad zahvalil sodnikoma za strokovno in korektno   opravljeno delo.

Posebna zahvala pa velja lovcem LD Vrhe za topel sprejem, pripravljenim planom za izvedbo prireditve, ter seveda za pogostitev na koncu prireditve. Ja nekatere lovske družine znajo cenit delo, ki ga opravlja LKD Gorica –Nova Gorica.

 

Vodja prireditve Jožko Vidmar.

 

 

Bi se nam pridružili ?